Hemoroidi ili šuljevi su posledica širenja krvnih sudova oko analnog otvora i donjeg dela rektuma. Mogu nastati usled naslednih faktora, hroničnog zatvora, dijareje (proliva), naprezanja pri defekaciji, predugog sedenja, teških fizičkih radova, trudnoće, starenja, kao i analnih infekcija. Mogu biti spoljašnji ( nastaju na samom analnom otvoru) i unutrašnji ( nastaju blizu početka analnog kanala). Spoljašnji hemoroidi se mogu pojaviti u akutnom i hroničnom obliku.

Hemoroidi su vrlo česti i kod žena i kod muškaraca. Polovina populacije starosti iznad 50 godina ima hemoroide. Učestalost hemoroidalne bolesti je 2 na 1000 ljudi.

Lakši simptomi hemoroida su bol, krvava stolica, zatvor, svrab i osećaj toplote oko analnog otvora. Teži oblik hemoroidalne bolesti podrazumeva i bolno uklještenje hemoroida, ispadanje hemoroida i dela anusa. Bol je češći kod unutrašnjih hemoroida, naročito prilikom pražnjenja, traje kratko ali je jak. Krvarenje je najčešće najraniji simptom unutrašnjih hemoroida. Počinje sa svega nekoliko kapi, ali može biti i obilno, da je čak neophodna transfuzija krvi. Uklještenje hemoroida se javlja kad se nakon defekacije ispali hemoroidi ne mogu vratiti unutra ni mehaničkim putem. Ovo je jako bolno stanje.

Od hemoroida najčešće pate osobe koje dugo sede, osobe koje se neredovno i neadekvatno hrane, starija populacija, osobe čije je zanimanje povezano sa napinjanjem analnog otvora kao i trudnice. Kod starijih dolazi do degeneracije tkiva i krvnih sudova debelog creva i to je razlog češće pojave hemoroida kod ove populacije. Takođe kod starijih muškaraca je često uvećana prostata, pa se zbog naprezanja pri mokrenju pojavljuju hemoroidi. Muzičari koji sviraju duvačke instrumente, stakloduvači po pravilu imaju hemoroide zbog naprezanja analnog otvora. Kod žena se ovaj venski splet oko čmara proširi prilikom trudnoće i porođaja usled pritiska materice i dečje glavice na vene karlice. Treba izbegavati jaku, začinjenu i ljutu hranu jer ona predisponira pojavu hemoroida.

Način lečenja hemoroida isključivo zavisi od stadijuma hemoroidalog oboljenja, ali ono što je za sve stadijume zajedničko je način ishrane, pa se zbog toga preporučuje dijetalna ishrana. Preporučuju se nemasne, neslane i nezačinjene supe i čorbe, sve vrste svežeg i kuvanog povrća, sve vrste voća, a naročito kompoti od suve šljive i smokve... Ishrana mora da bude lagana, a nikako začinjena ili pikantna! Zabranjena je upotreba alkoholnih pića, i treba izbegavati pušenje.

Širok je izbor krema i supozitorija koji mogu trenutno da ublaže simptome. Trudnice bi trebalo da se ograniče na upotrebu biljnih preparata ( kantarion, neven...) opet uz konsultaciju s lekarom. Sklerozacija je ubrizgavanje sklerozivnog sredstva specijalnim špricom u hemoroid. Ova metoda se koristi kada su hemoroidi u inicijalnoj fazi, ali ih je u toj fazi teško i primetiti. Neophodno je da prepoznate simptome, a to su najčešće svrab i svetlo crvena krv u stolici. Operacija se obavlja kada dođe do uklještenja hemoroida i ne mogu da se vrate mehaničkim putem, i oni se tom prilikom uklanjaju.

Pri pojavi bilo kog simptoma koji može ukazati na postojanje hemoroida neophodno je javiti se lekaru, promeniti ishranu i stil života i biti uporan sa ovim vrlo neprijatnim a tako čestim zdravstvenim problemom.

Jedinica za farmakoinformatiku