Reč melazma potiče od grčke reči "melas", što znači "crno". To je vrsta hiperpigmentacije lica koja se pojačava izlaganjem suncu. Katkad se naziva i „trudnička maska“, iako taj naziv potencira samo jedan od uzroka nastanka te vrlo proširene kozmetičke anomalije kože lica. Učestalost bolesti prilično je visoka, posebno kod mlađih, tamnoputih žena, a u našim krajevima žena s mediteranskim tipom kože. U 90 % slučajeva ta se hiperpigmentacija javlja kod žena, a samo u 10 % kod muškaraca.

Vaši glave su sitni insekti (2-3mm), paraziti koji žive isključivo na vlasištu čoveka. Veličine susamovig semena, na svakoj od 6 nogu imaju kuku kojom se čvrsto prikače uz vlas. Providne su i zbog toga teško uočljive u kosi, a kada se nahrane krvlju postaju tamno braon. Hrane se ljudskom krvlju iz kože glave do četiri puta dnevno. Grizu kožu glave i pri tome ubrizgavaju svoju salivu. Ovo izaziva iritaciju i svrab.

Od pamtiveka postoji težnja u ljudskom rodu da se reši problem ćelavosti. Još u starom Egiptu nosili su perike da bi prikrili nedostatak kose. Korišćeni su i koriste se još uvek različiti preparati biljnog, životinjskog i mineralnog porekla, ali do danas nije pronađeno apsolutno efikasno sredstvo i pored ogromne ponude na tržištu.

Upozorenja o štetnim efektima sunčanja su na svakom koraku, a vrlo malo pažnje posvećeno je „veštačkom sunčanju”, koje kako navode istraživanja nosi još veći rizik po zdravlje. Broj obolelih od raka kože udvostručava se svakih 15 do 20 godina, a „veštačko sunčanje” povećava za 75 % opasnost od raka kože kod osoba mlađih od 35 godina. Melanomi se javljaju samo kod 4-5% od ukupnog broja obolelih od raka, ali su uzrok čak 71-80% smrtnosti. Posebno zabrinjava porast obolelih od melanoma među mladima i decom, koji je zapažen u nedavnim studijama!!!!

Reakcije koje se javljaju kao posledica izlaganja suncu uz istovremenu primenu lekova su fotosenzitivne reakcije. Znaci fotosenzitivnosti javljaju se kod onih osoba koje su upotrebile neku fotosenzitivnu supstancu, bilo lokalno ili sistemski u dovoljnoj količini a potom bile izložene sunčevom zračenju dovoljno dugo. Fotosenzitivne reakcije se mogu javiti kao fototoksičnost ili fotoalergija.