Indeks članaka

 

Simptomi se javljaju između 9-og i 36-og meseca života, u 50% do 18 meseci. Oštećenje sluzokože tankog creva se najčešće javlja od 3 do 6 meseci od početka unosa glutena, ali može i nakon dve godine. Nekada se smatralo da je celijakija dečija bolest koja se prerasta u pubertetu. Utvrđeno je da se ona ispoljava, ne samo kod dece, nego i kod odraslih. U većini slučajeva ona dugo može ostati bez manifestacija i ispoljiti se tek u odraslom uzrastu ili u poznim godinama. Kod dece do 3 godine bolest započinje postepeno sa hroničnim prolivom, svetlim i obimnim stolicama, gubitkom apetita (anoreksija), apatijom i razdražljvošću deteta. Dete je zbog gubitka hranljivih materija slabo uhranjeno, ali normalne visine. Kasnije, pored smanjenja masnih naslaga, smanjuje se masa mišića, trbuh se uvećava, a u najtežim slučajevima nastaju otoci. Kod manje dece bolest je teška i brzo napreduje. Kod dece posle treće godine početak bolesti je često neprimetan. Povremeno se javlja proliv ili zatvor. Česta je malokrvnost. Javlja se zastoj u rastu i razvoju deteta i promena u njegovoj ličnosti.

Jedina moguća terapija koja ovim osobama omogućava puno zdravlje i normalan život je eliminaciona: striktna i doživotna dijeta bez glutena. Kod osoba koje imaju nedijagnostikovan poremećaj ili je on dijagnostikovan a ne poštuju dijetu bez glutena mogu se, ranije ili kasnije, razviti ozbiljne komplikacije kao što su: nizak rast, malokrvnost, oštećenje trajnih zuba, promene u strukturi ličnosti, sterilitet, mišićna slabost, osteoporoza, limfom tankog creva i dr. Da dijeta nije nimalo jednostavna govori činjenica da glutena ima čak i u pastama za zube, kozmetičkim proizvodima, aromatizovanim čajevima, čokoladi, kafi, začinima, lekovima, instant supama, pivu, viskiju, proizvodima od pirinča, sladoledu, voćnim jogurtima, kvascu, suvim smokvama.... Obzirom da je spisak namirnica za obolele od celijakije drastično skraćen, postoji opasnost od razvoja nutritivnih deficijencija, a posebno nedostatka vitamina B kompleksa, gvožđa, selena, hroma, magnezijuma, folne kiseline, fosfora i molibdena.

Zato se preporučuje izrada individualnog nutricionističkog plana, koji će obezbediti nadoknadu svih potrebnih mikro- i makro- nutrijenata kroz namirnice koje nisu rizične, a i pri izboru suplemenata savetuje se pažljivo čitanje deklaracija obzirom da neki lekovi i suplementi sadrže tragove glutena.

 Jedinica za farmakoinformatiku