Indeks članaka

Polno prenosive bolesti ( PPB) jedna su od najčešćih oboljenja danas. Do skoro su se ove bolesti nazivale veneričnim bolestima što je mnoge asociralo na gonoreju ili sifilis. Zapravo postoji više od 20 polno prenosivih bolesti, a mnoge su epidemijski rasprostranjene u većini zemalja sveta. Statistika pokazuje rapidni porast skoro svih polno prenosivih bolesti, jedino je rasprostranjenost gonoreje ostala relativno stabilna ( još uvek na nivou epidemije) zahvaljujući širokoj edukaciji i posebnim državnim programima praćenja i kontrole. Sifilis, za koji se kasnih 70-tih smatralo da je pod kontrolom sada pokazuje veliki porast, a u skorije vreme otkrivene polne bolesti, hlamidija i genitalni herpes, toliko brzo se šire da se i zovu “nove epidemije”. Danas je infekcija hlamidijom glavni razlog steriliteta kod žena. Takođe, zaraženost genitalnim bradavicama (kondilomi) raste brzo, posebno medu ženama.

Ne postoje muške polne bolest i ženske polne bolesti, jer potiču od istih bakterija i virusa, samo se simptomi polnih bolesti mogu razlikovati kod žena i muškaraca.

Skoro svaka polna bolest se prenosi preko telesnih tečnosti i dodira sluzokože, kao posledica nezaštićenosti (nekorišćenja kondoma) prilikom seksualnog odnosa, čak i kada je u pitanju oralni ili analni seks. Neke od bolesti mogu da se prenesu i najjednostavnijim dodirom sa inficiranom kožom (a ne samo preko telesnih tečnosti) kao što je npr. slučaj sa Herpesom ili Genitalnim bradavicama (HPV ) pa kod ovih bolesti kondom često nije dovoljna zaštita.

Uzročnik Hlamidije je bakterija Chlamidya trachomatis. Prenosi se seksualnim putem i prilikom porođaja sa inficirane majke na bebu. Opasna je jer 80% zaraženih nema nikakve simptome. Nelečena infekcija može trajno da ošteti polne organe žene i muškarca i dovede do steriliteta. Lečenje je antibioticima ali potrebno je sprovesti terapiju istovremeno kod oba partnera.

Kondilomi (Polne bradavice, Genitalne bradavice) su bolest koju uzrokuje Humani Papilloma Virus (HPV). Ovaj virus je i izazivač raka grlića materice. Ima više od 100 varijeteta ovog virusa a svega 4 izazivaju rak grlića materice, a više od 30 izaziva kondilome. HPV se prenosi seksualnim putem, ali i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom ili sluzokožom. Zbog toga je ovo bolest koja drži sigurno prvo mesto među polnim bolestima. Procene su da je oko 80% seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Lečenje kondiloma, pod kojim se zapravo podrazumeva uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV iz organizma.

Genitalni herpes je polna bolest koju uzrokuje virus herpesa. Dva su poznata tipa herpes virusa, tip 1 i tip 2. Uobičajeno je da se tip 2 polno prenosi i inficira anogenitalnu regiju. Virus se prenosi dodirom kože zdrave osobe sa kožom zaražene osobe prilikom polnog odnosa. Prenošenje herpesa se dakle ne odvija putem telesnih tečnosti koje se luče prilikom seksualnog odnosa, tako da kondomi nisu od velike pomoći. Sve ovo otežava kontrolu nad virusom, pa je lako zaraziti se. Simptomi herpesa su vrlo primetni, ukoliko su prisutni na telu zaraženog. HSV-2 izaziva plikove u genitalnom regionu i kod muškaraca i kod žena, u periodu od 3 nedelje do 3 meseca nakon seksualnog kontakta sa zaraženom osobom. Plikovi se prvo pojavljuju u vidu malih nabreknuća, rastu u ispunjene plikove i na kraju prskaju ispuštajući gnoj. Terapija je sastoji od antivirotika, ali potpuno odstranjivanje virusa iz organizma nije moguće.