Prvi antibiotik je otkriven 1928.- e godine u vlažnoj i memljivoj londonskoj laboratoriji Aleksandra Fleminga, gde je on sasvim slučajno primetio da gljivice iz roda Penicillium zaustavljaju rast bakterija iz roda Staphylococcus. Fleming je aktivnu supstancu iz plesni, velike snage u borbi protiv bakterija nazvao penicilin. Howard Florey i Ernst Boris Chain su identifikovali i izolovali supstancu iz plesni koja ubija bakterije, i u prečišćenom obliku primenili je na mišu, koji je prethodno inficiran letalnom dozom bakterija. Kada su bila dokazana sva njena svojstva, bilo je jasno da je to lek koji će promeniti tretman bakterijskih infekcija, tj. lek koji je sačuvao najveći broj života u svetu.Svi oni su za ovo svoje otkriće dobili Nobelovu nagradu 1945.-godine.

Dobro je poznato da su stanja prehlade i gripa izazvana brojnim virusima i da su znatno češća u zimskom periodu. Razlozi za to su mnogobrojni.

Infekcije gornjeg respiratornog trakta su veoma česta i najčešće samo-ograničavajuća oboljenja.

Ovčije boginje izaziva varicella-zoster virus koga je prvi izolovao Thomas Weller 1954-e godine. Bolest je poznata još iz Persijskog doba, i jasno je razlikovana od velikih i malih boginja.

Hepatitis je termin koji označava upalu ćelija jetre (hepatocita). Uzročnici mogu biti virusi, alkohol, droga i mnogi otrovi kao i pad imunog sistema.