Proleće i leto su doba kada se sve više razmišlja o nezi tela. Dolaskom toplijih dana najuočljiviji nedostaci su oni na telu pa je i razumljivo da okupiraju našu pažnju. Prema nedavnim istraživanjima celulit ima približno 80% žena razvijenog sveta i potrebno ga je shvatiti ne samo kao estetski već i kao zdravstveni problem. 

Izraz ''celulit'' prvi put je korišćen pre 150 godina u francuskoj literaturi, a na umetničkim delima celulit je prisutan još od 17. veka. Alquier i Paviot su 1920. prvi opisali celulit kao neupalnu, kompleksnu, ćelijsku distrofiju tkiva, gde zbog poremećaja metabolizma vode dolazi do zasićenja susednog tkiva. Iako je u medicinskoj terminologiji već dugo, mehanizam njegovog nastanka nije u potpunosti razjašnjen.

Tokom životnog ciklusa žene postoje 2 perioda koje karakterišu značajne promene hormona. To su pubertet, koji označava razvoj polne sfere i pripremanje organizma za period rađanja posle 16-e godine života, i prestanak tzv. reproduktivnog perioda, tj. menopauza, kada prestaje mogućnost rađanja i nastaju promene koje vode u starost.

Menopauza je vreme u kome nastaje poslednje menstrualno krvarenje uzrokovano cikličnim delovanjem hormona jajnika na endometrijum. Perimenopauza je po definiciji period vremenski ograničen na godinu dana od poslednje redovne menstruacije. U tom periodu dolazi do promena u odnosu na obilnost, trajanje i učestalost menstrualnih ciklusa, pojave preznojavanja i nesanice, ali periodi bez menstruacije ne traju duže od tri meseca. Veoma su retke osobe kod kojih redovni menstrualni ciklusi traju do 60-e godine. Na žalost, zbog uticaja faktora okoline, težih bolesti, operacija, stresnih situacija i delovanja nekih lekova - funkcija jajnika može prestati i pre 40. godine života, i tada govorimo o ranoj menopauzi ili ranoj insuficijenciji jajnika. Klimakterijum je period koji obuhata 5 godina pre i 5 godina nakon menopauze. Tih desetak godina života uslovljeno je promenom ravnoteže hormona (estrogena). Akutne simptome nedostatka hormona jajnika tokom prvih godinu dana po prestanku menstrualnog ciklusa ima čak 75-85% žena. Oko 15-25% žena ove simptome ima do 5 godina po nastanku menopauze, a oko 5% žena i duže.

Zdrava i lepa kosa odraz je zdravlja celokupnog organizma, brige o vlastitom izgledu, kao i svojevrsni pokazatelj društvenog statusa pojedinca. 

Sve dlake na telu rastu iz folikula dlake. Ciklus rasta dlake delimo u tri faze, od kojih nam je najinteresantnija anagena faza koju karakteriše aktivan rast kose. Ona na vlasištu traje od 3 do 6 godina što zavisi od genetskog statusa pojedinca, a kad se ona završi, dlaka slabi. Za pravilno funkcioniranje folikula vrlo je važno pravilno funkcioniranje organizma, budući da je folikul jako osetljiv na poremećaje u metabolizmu.