Indeks članaka

Proleće i leto su doba kada se sve više razmišlja o nezi tela. Dolaskom toplijih dana najuočljiviji nedostaci su oni na telu pa je i razumljivo da okupiraju našu pažnju. Prema nedavnim istraživanjima celulit ima približno 80% žena razvijenog sveta i potrebno ga je shvatiti ne samo kao estetski već i kao zdravstveni problem. 

Izraz ''celulit'' prvi put je korišćen pre 150 godina u francuskoj literaturi, a na umetničkim delima celulit je prisutan još od 17. veka. Alquier i Paviot su 1920. prvi opisali celulit kao neupalnu, kompleksnu, ćelijsku distrofiju tkiva, gde zbog poremećaja metabolizma vode dolazi do zasićenja susednog tkiva. Iako je u medicinskoj terminologiji već dugo, mehanizam njegovog nastanka nije u potpunosti razjašnjen.

Sam proces i brzina nastajanja celulita su individualni, ali mogu se razlikovati četiri osnovne faze njegovog nastanka.U prvoj fazi u masnim ćelijama dolazi do nakupljanja vode (edemi) i masti pa one povećavaju svoj volumen. Moguće je da ga uvećaju i do 10 puta. U drugoj fazi te uvećane masne ćelije pritiskaju susedne krvne i limfne sudove. Tkivo se zbog toga slabije snabdeva kiseonikom i hranljivim materijama, pa se toksini nakupljaju jer ih tako otežana drenaža ne može da eliminiše. U trećoj fazi dolazi do zadebljanja i otvrdnjavanja vezivnih niti kolagena, smanjuje se broj elastičnih vlakana i koža postaje tanja. Tek u ovoj fazi celulit postaje vidljiv i koža poprima izgled "pomorandžine kore". U četvroj fazi  opipavaju se čvrsti i često bolni čvorići, a česte su i bolne upale masnog i vezivnog potkožnog tkiva (aseptične upale).

Od mnogobrojnih uzroka za nastanak celulita svakako treba izdvojiti : genetski faktor, uticaj hormona, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i pušenje.

Genetika je bitna, ali nema presudnu ulogu jer promenom načina i stila života možemo njen uticaj smanjiti ili potpuno isključiti. Žene imaju 20-30% više masnog tkiva od muškaraca, a isto toliko vezivnog tkiva manje. Građa vezivnog potkožnog tkiva žene se razlikuje od građe kod muškaraca i pod velikim je uticajem estrogena, pa su to razlozi zbog kojih celulit znatno ređe srećemo kod muškaraca. Na mestima tipičnim za razvoj celulita nalazi se posebna vrsta masnih ćelija koje imaju ulogu nakupljanja masti, i nikakvom dijetom ili fizičkom aktivnošću se ne može utecati na njih. Masne ćelije podupire vezivno tkivo koje se kod žena pruža normalno u odnosu na kožu, pa je rast masnih ćelija moguć samo prema površini kože, što stvara takozvani izgled kože koja podseća na pomorandžinu koru. Otkriveno je da je kod žena koje imaju celulit vezivno tkivo koje podupire masne ćelije slabije razvijeno nego kod žena koje nemaju celulit. Kod muškaraca vezivno tkivo podupire masne ćelije u pravcu paralelnom koži pa njihovim rastom ne dopiru na površinu kože.