Indeks članaka

Zdrava i lepa kosa odraz je zdravlja celokupnog organizma, brige o vlastitom izgledu, kao i svojevrsni pokazatelj društvenog statusa pojedinca. 

Sve dlake na telu rastu iz folikula dlake. Ciklus rasta dlake delimo u tri faze, od kojih nam je najinteresantnija anagena faza koju karakteriše aktivan rast kose. Ona na vlasištu traje od 3 do 6 godina što zavisi od genetskog statusa pojedinca, a kad se ona završi, dlaka slabi. Za pravilno funkcioniranje folikula vrlo je važno pravilno funkcioniranje organizma, budući da je folikul jako osetljiv na poremećaje u metabolizmu.

Opadanje dlaka je normalna pojava. Kod ljudi dlake ne opadaju sinhronizovano, već nasumično s površine čitavog vlasišta. Smatra se normalnim opadanje od 70 do 100 dlakas vlasišta dnevno, ali ako je broj veći od toga, trebalo bi pronaći i po mogućnosti otkloniti uzrok koji je do toga doveo.

Stari Egipćani su se protiv ćelavosti borili uz pomoć namaza na bazi ulja i datula, a u antičkoj Grčkoj su koristili mešavinu opijuma i rena. Maštovitost nije oslabila sve do današnjih dana pa se rade masaže vlasišta električnom strujom ili belim lukom, utrljavanje čaja od gospine trave u kožu vlasišta....

Potrebno je znati da je zdrava i lepa kosa ogledalo zdravlja čitavog organizma. Kako se kosa stalno razvija, raste i obnavlja iz svojih korenova - folikula, osnovni preduslov za zdravu i lepu kosu je pravilna ishrana. U samom metabolizmu stvaranja kose najvažniju ulogu svakako imaju mineralne materije: bakar, cink, gvožđe isilicijum. U kosi ima mnogo sumpora (oko 5 g na 100 g kose), pa se zato sve vrste luka savetuju osobama koje kosa napušta. Vitamini B kompleksa, inozitol, vitamin A, aminokiseline cistin i metionin samo su neke od supstanci koje imaju pozitivan uticaj na rast i kvalitet kose. 

Nasledni faktor bitno utiče na kvalitet kose, tako da od njega često zavisi gustina, boja i kvalitet kose kao i jačina vlakana i opadanje kose. Dokazano je da je kvalitet kose slabiji kod pušača. Rigorozne dijete predstavljaju opasnost po ceo organizam, ali i po kvalitet i rast kose. Amonijak iz farbi, određeni šamponi i mnogobrojna sredstva za negu kose mogu svojim dejstvom da oštete kosu na duže vreme. Ne retko mogu biti i uzrok alergijskih reakcija. Sunce svakako ima negativan uticaj na kosu, isušuje je i čini beživotnom. Tokom boravka na suncu pored bazena ili mora poželjno je kosu zaštititi šeširom ili namazati uljem za kosu kako bi očuvala svoju vlažnost i sjaj. Pojedini lekovi mogu biti uzrok opadanja i slabljenja kose: citostatici, vitamin A, antidepresivi, hormoni, beta-blokatori, antilipemici... Mnoge bolesti pored toga što napadaju druge organe nepovoljno deluju i na kosu: dijabetes, maligna i autoimuna oboljenja...Poznato je da zračenje kao terapija kancera ima za posledicu opadanje kose. Stres utiče na smanjenje kvaliteta vlasi (opadanje, sede vlasi).