Proleće i leto su doba kada se sve više razmišlja o nezi tela. Dolaskom toplijih dana najuočljiviji nedostaci su oni na telu pa je i razumljivo da okupiraju našu pažnju. Prema nedavnim istraživanjima celulit ima približno 80% žena razvijenog sveta i potrebno ga je shvatiti ne samo kao estetski već i kao zdravstveni problem. 

Izraz ''celulit'' prvi put je korišćen pre 150 godina u francuskoj literaturi, a na umetničkim delima celulit je prisutan još od 17. veka. Alquier i Paviot su 1920. prvi opisali celulit kao neupalnu, kompleksnu, ćelijsku distrofiju tkiva, gde zbog poremećaja metabolizma vode dolazi do zasićenja susednog tkiva. Iako je u medicinskoj terminologiji već dugo, mehanizam njegovog nastanka nije u potpunosti razjašnjen.

Sam proces i brzina nastajanja celulita su individualni, ali mogu se razlikovati četiri osnovne faze njegovog nastanka.U prvoj fazi u masnim ćelijama dolazi do nakupljanja vode (edemi) i masti pa one povećavaju svoj volumen. Moguće je da ga uvećaju i do 10 puta. U drugoj fazi te uvećane masne ćelije pritiskaju susedne krvne i limfne sudove. Tkivo se zbog toga slabije snabdeva kiseonikom i hranljivim materijama, pa se toksini nakupljaju jer ih tako otežana drenaža ne može da eliminiše. U trećoj fazi dolazi do zadebljanja i otvrdnjavanja vezivnih niti kolagena, smanjuje se broj elastičnih vlakana i koža postaje tanja. Tek u ovoj fazi celulit postaje vidljiv i koža poprima izgled "pomorandžine kore". U četvroj fazi  opipavaju se čvrsti i često bolni čvorići, a česte su i bolne upale masnog i vezivnog potkožnog tkiva (aseptične upale).

Od mnogobrojnih uzroka za nastanak celulita svakako treba izdvojiti : genetski faktor, uticaj hormona, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i pušenje.

Genetika je bitna, ali nema presudnu ulogu jer promenom načina i stila života možemo njen uticaj smanjiti ili potpuno isključiti. Žene imaju 20-30% više masnog tkiva od muškaraca, a isto toliko vezivnog tkiva manje. Građa vezivnog potkožnog tkiva žene se razlikuje od građe kod muškaraca i pod velikim je uticajem estrogena, pa su to razlozi zbog kojih celulit znatno ređe srećemo kod muškaraca. Na mestima tipičnim za razvoj celulita nalazi se posebna vrsta masnih ćelija koje imaju ulogu nakupljanja masti, i nikakvom dijetom ili fizičkom aktivnošću se ne može utecati na njih. Masne ćelije podupire vezivno tkivo koje se kod žena pruža normalno u odnosu na kožu, pa je rast masnih ćelija moguć samo prema površini kože, što stvara takozvani izgled kože koja podseća na pomorandžinu koru. Otkriveno je da je kod žena koje imaju celulit vezivno tkivo koje podupire masne ćelije slabije razvijeno nego kod žena koje nemaju celulit. Kod muškaraca vezivno tkivo podupire masne ćelije u pravcu paralelnom koži pa njihovim rastom ne dopiru na površinu kože.

Estrogen, ženski polni hormon, odgovoran je za pojačano nakupljanje masnog tkiva na mestima tipičnim za celulit i zadržavanje tečnosti. Uloga estrogena je da slabi vezivno tkivo kako bi se materica u slučaju trudnoće lakše rastegla i isto tako povećale dojke radi dojenja. Estrogen pojačava aktivnost enzima koji razaraju vezivno tkivo i tako omogućavaju širenje materice i rast grudi. Nažalost, zbog toga nastaju strije i proširene vene i kapilari na nogama. U poređenju sa nekim ranijim vremenima, estrogen se mnogo više unosi u organizam, što svesno korišćenjem oralnih kontraceptiva ili nesvesno konzumiranjem mesa životinja čijoj ishrani se dodaje estrogen. To su razlozi što se već i kod mladih devojaka od 12 godina pojavljuje celulit.

Celulit se često poistovećuje s gojaznošću i tada se pribegava pogrešnom načinu lečenja - redukcijskoj dijeti. Ona ne daje rezultate već pogoršava stanje u potkožnom masnom tkivu, koje dobija signal da organizam gladuje i da se mora još više skladištiti energije u masne ćelije. Poremećaj rada creva zbog dijete ili unosa otrovnih materija dodatno podstiče stvaranje masnog tkiva. Današnji stil života koji forsira nepravilnu ishranu, a posebno povišen unos šećera dodatno podstiče razvoj celulita. Žene ne unose dovoljno proteina kao izvor energije već hranu bogatu šećerom. Hrana bogata šećerom izaziva nagli skok insulina koji podstiče stvaranje masnog tkiva. Vezivanjem šećera za proteine slabi uloga proteina i zato nastaje bol na dodir u kasnijim fazama celulita. Nedovoljan unos vode pogoduje nakupljanju štetnih materija u organizmu i usporavanju metabolizma a time i smanjenju potrošnje masti kao izvora energije. Loše varenje i neredovna stolica se po zadnjim otkrićima dovodi u vezu s celulitom.

Nedovoljna fizička aktivnost i dugotrajno sedenje, elastične čarape, uska odeća, uz visoke podpetice slabe cirkulaciju i limfnu drenažu, što dodatno pogoršava stanje.

Pušenje smanjuje priliv kiseonika i time usporava metabolizam, a poznati su mnogobrojni toksini iz duvana koji se talože u masnom tkivu.

Postoje mnogobrojne metode za lečenje celulita i sve do jedne garantuju uspeh. Ali nije baš tako lako izboriti se sa ovim kompleksnim problemom, jer se vrlo lako i brzo vraća na staro. Celulit ne nastaje preko noći pa tako i ne nestaje, već zahteva određeno vreme da se izleči. Što je izraženiji i duže traje potrebno je više vremena i tretmana da se vidi rezultat. Mnogobrojne kreme i gelovi Vam mogu pomoći, ali osnova su sve savršenije metode podsticanja cirkulacije i limfne drenaže koje mogu promeniti izgled kože zahvaćene celulitom. Lečenje celulita je omiljeno područje samozvanih stručnjaka, pa bi trebalo povesti računa i posavetovati se sa zaista iskusnim znalcima ovog problema.

Preventiva je kao i za svako drugo oboljenje veoma važna. Ako možete izbeći terapiju oralnim kontraceptivima svakako to učinite. Pijte dovoljno vode, budite fizički aktivni, izbegavajte usku odeću i visoke podpetice (iznad 5cm), ne držite restriktivne dijete, regulišite stolicu, smanjite unos soli i budite pozitivni!!!

Jedinica za farmakoinformatiku