AU NIŠ
Korpa

Koža RSS Feed

2023 Melazma
AU Niš 0 341
Reč melazma potiče od grčke reči "melas", što znači "crno". To je vrsta hiperpigmentacije lica koja se pojačava izlaganjem suncu. Katkad se naziva i „trudnička maska“, iako taj naziv potencira samo jedan od uzroka nastanka te vrlo proširene kozmetičk..
2023 Gljivične infekcije kože
AU Niš 0 408
Gljivice su samostalna grupa organizama koji nemaju hlorofil, a time ni sposobnost fotosinteze. To znači da ne mogu da sintetišu hranljive sastojke, zbog čega žive kao saprofiti ili paraziti biljaka, životinja i ljudi. Rasprostranjenost gljivičnih in..
2023 Vaške - vaši glave
AU Niš 0 293
Vaši glave su sitni insekti (2-3mm), paraziti koji žive isključivo na vlasištu čoveka. Veličine susamovig semena, na svakoj od 6 nogu imaju kuku kojom se čvrsto prikače uz vlas. Providne su i zbog toga teško uočljive u kosi, a kada se nahrane krvlju ..
2023 Ćelavost
AU Niš 0 245
Od pamtiveka postoji težnja u ljudskom rodu da se reši problem ćelavosti. Još u starom Egiptu nosili su perike da bi prikrili nedostatak kose. Korišćeni su i koriste se još uvek različiti preparati biljnog, životinjskog i mineralnog porekla, ali do d..
2023 Sunce lažno - bolest prava. Solarijum
AU Niš 0 294
Upozorenja o štetnim efektima sunčanja su na svakom koraku, a vrlo malo pažnje posvećeno je „veštačkom sunčanju”, koje kako navode istraživanja nosi još veći rizik po zdravlje. Broj obolelih od raka kože udvostručava se svakih 15 do 20 godina, a „veš..
2023 Lekovi i sunce
AU Niš 0 266
Reakcije koje se javljaju kao posledica izlaganja suncu uz istovremenu primenu lekova su fotosenzitivne reakcije. Znaci fotosenzitivnosti javljaju se kod onih osoba koje su upotrebile neku fotosenzitivnu supstancu, bilo lokalno ili sistemski u dovolj..
Prikazuje se 1 do 6 od 8 (2 strana)