AU NIŠ
Korpa

Virusne i bakterijske infekcije RSS Feed

2023 Upotreba antibiotika
AU Niš 0 485
Prvi antibiotik je otkriven 1928.- e godine u vlažnoj i memljivoj londonskoj laboratoriji Aleksandra Fleminga, gde je on sasvim slučajno primetio da gljivice iz roda Penicillium zaustavljaju rast bakterija iz roda Staphylococcus. Fleming je aktivnu s..
2023 Prehlada i grip
AU Niš 0 286
Dobro je poznato da su stanja prehlade i gripa izazvana brojnim virusima i da su znatno češća u zimskom periodu. Razlozi za to su mnogobrojni.Više vremena provodimo u zatvorenim, neprovetrenim prostorijama i tako razmenjujemo viruse. Spoljašnja niska..
2023 Infekcije gornjih respiratornih puteva
AU Niš 0 426
Infekcije gornjeg respiratornog trakta su veoma česta i najčešće samo-ograničavajuća oboljenja.Najčešće su uzrokovane virusima. U kliničkoj praksi, za terapiju ovih bolesti obično se propisuju antibiotici. Široka primena antibiotika doprinosi razvoju..
2023 Ovčije boginje
AU Niš 0 354
Ovčije boginje izaziva varicella-zoster virus koga je prvi izolovao Thomas Weller 1954-e godine. Bolest je poznata još iz Persijskog doba, i jasno je razlikovana od velikih i malih boginja.Varicella-zoster virus je DNA virus iz grupe humanih herpes v..
2023 Hepatitis
AU Niš 0 346
Hepatitis je termin koji označava upalu ćelija jetre (hepatocita). Uzročnici mogu biti virusi, alkohol, droga i mnogi otrovi kao i pad imunog sistema.Postoji 5 virusa (poznatih do sada) koji najčešće izazivaju virusni hepatitis i obeležavaju se slovi..
2023 Imunitet
AU Niš 0 335
Postoje dve vrste imuniteta : urođeni i stečeni imunitet. Urođeni imunitet sastoji se od niza nespecifičnih mehanizama odbrane. Ova vrsta imuniteta prisutna je od rođenja i predstavlja prvu liniju odbrane. Deluje neposredno u roku 96 sati, i nema imu..
Prikazuje se 1 do 6 od 9 (2 strana)