Svake godine se Svetski Dan Zdravlja obeležava 7.-og aprila i time se označava godišnjica osnivanja Svetske Zdravstvene Organizacije (WHO-World Health Organisation)1948 godine. Ovogodišnja tema Svetskog Dana Zdravlja je hipertenzija – visok krvni pritisak.

U regionu Evrope skoro 40% odraslih je imalo hipertenziju još 1980.-e godine. Do 2008.-e taj je procenat pao ispod 30%, dok je u regionu Afrike porastao čak preko 40% u oba pola. Pacijenti u zemljama u razvoju ostaju nedijagnostifikovani, i samim tim bez terapijskog tretmana koji bi značajno smanjio rizik od smrti i invaliditeta od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Hipertentija ponekad može izazvati glavobolju, bol u grudima, krvarenje iz nosa, vrtoglavicu mada većinom prolazi dugi niz godina bez simptoma. Normalni pritisak kod odraslih se definiše kao 120mm Hg (milimetara živinog stuba) kada je srce u sistoli (pumpa krv u krvne sudove), i 80mm Hg kada je srce u dijastoli (kada je relaksirano i puni se krvlju). Kada je krvni pritisak jednak ili veći od 140/80mm Hg smatra se povišenim tj. visokim. Što je veći krvni pritisak veći je rizik od oštećenja srca i krvnih sudova u vitalnim organima. Rizik od oboljevanja raste sa godinama, od 1 od 10 osoba u dvadesetim i tridesetim, do 5 od 10 osoba u pedesetim.

Visok (povišen) krvni pritisak povećava rizik od nastanka srčanog udara, moždanog udara i akutne bubrežne insuficijencije. Takođe dovodi do slepila, poremećaja ritma srca i srčanog zastoja. Rizik za razvijanje ovih komplikacija je utoliko veći ukoliko su prisutni dodatni kardiovaskularni faktori rizika (dijabetes, pušenje, preterana upotreba alkohola, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana i posledična gojaznost, povišen holesterol kao i konstantni stres).

Hipertenzija može da se leči ali je svakako bolje učiniti sve da se spreči:

  • smanjiti unos soli (manje od 5 g na dan)
  • imati redovne i balansirane obroke (5 porcija povrća i voća dnevno)
  • izbegavati štetnu upotrebu alkohola (samo jedno piće dnevno)
  • imati svakodnevnu fizičku aktivnost (najmanje 30min dnevno)
  • održavati zdravu telesnu težinu (svakih 5kg manje može sniziti sistolni krvni pritisak za 2-10 mm Hg)
  • izbegavati pušenje i duvanski dim
  • izbegavati stres (meditacija, pozitivni socijalni kontakti)

Jedinica za farmakoinformatiku