Svet ubrzano stari. Na njemu je 650 miliona ljudi koji imaju preko 60 godina. Do 2050.-e godine „seda“ populacija dostići će broj od 2 milijarde. To će biti prvi put u istoriji čovečanstva da broj starih u svetu premaši broj mlađih od 15 godina. Ovo je važan izazov za razvijene zemlje i zemlje u razvoju, i ukazuje zapravo na globalno poboljšanje zdravlja.

Među 25 demografski najstarijih zemalja u svetu, sa izuzetkom Japana, sve su iz Evrope. Srbija se s 15,7 % starijih od 65 godina nalazi na četvrtom mestu na listi najstarijih populacija u svetu. Iako je proces globalnog starenja karakterističan za sve evropske zemlje, u Srbiji on ide znatno brže, pa je tako 1950. u Srbiji živelo 235.000 starijih od 65 godina, da bi ih u drugoj polovini prošlog veka bilo 924.000.

Svrha obeležavanja Međunarodnog dana starih jeste da se najširoj javnosti skrene pažnja na specifičnosti životnih uslova i potreba starih ljudi, a cilj je da se svi društveni faktori uključe u stvaranje i negovanje humanijeg odnosa prema starima.

U Srbiji se Međunarodni dan starih obeležava od 1991. godine. Toga dana volonteri Crvenog krsta u susretu sa starim i iznemoglim osobama slušaju njihove probleme. Stare raduju pravni saveti, a posebno razgovor. Volonteri ocenjuju da okolina često brinući o telesnom zdravlju starijih osoba, zaboravlja njihov duhovni život.

U našim apotekama smo u svakodnevnom kontaktu sa starim i bolesnim osobama, i jasno prepoznajemo njihove teškoće. Lepa reč i pažnja je najmanje što možemo da učinimo za naše starije jer ćemo jednoga dana i mi biti na njihovom mestu. Naše znanje, umeće i humanost su doprinos da njihova starost bude lakša, zdravija i dostojanstvenija.


Jedinica za farmakoinformatiku