Polno prenosive bolesti ( PPB) jedna su od najčešćih oboljenja danas. Do skoro su se ove bolesti nazivale veneričnim bolestima što je mnoge asociralo na gonoreju ili sifilis. Zapravo postoji više od 20 polno prenosivih bolesti, a mnoge su epidemijski rasprostranjene u većini zemalja sveta. Statistika pokazuje rapidni porast skoro svih polno prenosivih bolesti, jedino je rasprostranjenost gonoreje ostala relativno stabilna ( još uvek na nivou epidemije) zahvaljujući širokoj edukaciji i posebnim državnim programima praćenja i kontrole. Sifilis, za koji se kasnih 70-tih smatralo da je pod kontrolom sada pokazuje veliki porast, a u skorije vreme otkrivene polne bolesti, hlamidija i genitalni herpes, toliko brzo se šire da se i zovu “nove epidemije”. Danas je infekcija hlamidijom glavni razlog steriliteta kod žena. Takođe, zaraženost genitalnim bradavicama (kondilomi) raste brzo, posebno medu ženama.

Ne postoje muške polne bolest i ženske polne bolesti, jer potiču od istih bakterija i virusa, samo se simptomi polnih bolesti mogu razlikovati kod žena i muškaraca.

Skoro svaka polna bolest se prenosi preko telesnih tečnosti i dodira sluzokože, kao posledica nezaštićenosti (nekorišćenja kondoma) prilikom seksualnog odnosa, čak i kada je u pitanju oralni ili analni seks. Neke od bolesti mogu da se prenesu i najjednostavnijim dodirom sa inficiranom kožom (a ne samo preko telesnih tečnosti) kao što je npr. slučaj sa Herpesom ili Genitalnim bradavicama (HPV ) pa kod ovih bolesti kondom često nije dovoljna zaštita.

Uzročnik Hlamidije je bakterija Chlamidya trachomatis. Prenosi se seksualnim putem i prilikom porođaja sa inficirane majke na bebu. Opasna je jer 80% zaraženih nema nikakve simptome. Nelečena infekcija može trajno da ošteti polne organe žene i muškarca i dovede do steriliteta. Lečenje je antibioticima ali potrebno je sprovesti terapiju istovremeno kod oba partnera.

Kondilomi (Polne bradavice, Genitalne bradavice) su bolest koju uzrokuje Humani Papilloma Virus (HPV). Ovaj virus je i izazivač raka grlića materice. Ima više od 100 varijeteta ovog virusa a svega 4 izazivaju rak grlića materice, a više od 30 izaziva kondilome. HPV se prenosi seksualnim putem, ali i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom ili sluzokožom. Zbog toga je ovo bolest koja drži sigurno prvo mesto među polnim bolestima. Procene su da je oko 80% seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Lečenje kondiloma, pod kojim se zapravo podrazumeva uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV iz organizma.

Genitalni herpes je polna bolest koju uzrokuje virus herpesa. Dva su poznata tipa herpes virusa, tip 1 i tip 2. Uobičajeno je da se tip 2 polno prenosi i inficira anogenitalnu regiju. Virus se prenosi dodirom kože zdrave osobe sa kožom zaražene osobe prilikom polnog odnosa. Prenošenje herpesa se dakle ne odvija putem telesnih tečnosti koje se luče prilikom seksualnog odnosa, tako da kondomi nisu od velike pomoći. Sve ovo otežava kontrolu nad virusom, pa je lako zaraziti se. Simptomi herpesa su vrlo primetni, ukoliko su prisutni na telu zaraženog. HSV-2 izaziva plikove u genitalnom regionu i kod muškaraca i kod žena, u periodu od 3 nedelje do 3 meseca nakon seksualnog kontakta sa zaraženom osobom. Plikovi se prvo pojavljuju u vidu malih nabreknuća, rastu u ispunjene plikove i na kraju prskaju ispuštajući gnoj. Terapija je sastoji od antivirotika, ali potpuno odstranjivanje virusa iz organizma nije moguće.

Trihomonijaza (infekcija parazitom Trichomonas vaginalis) je izlečiva polna bolest, koja se najčešće javlja kod mladih, seksualno aktivnih žena. Zabeleženo je 7.4 miliona novih slučajeva svake godine i kod žena i kod muškaraca. Evidentni simptom je žućkasto-zelenkasta sekrecija iz vagine specifičnog mirisa. Kod muškaraca simptomi često izostaju, a kada se pojave obično su poput klasične urinarne infekcije. Lečenje je kratko i efikasno ( jedna doza metronidazola), obavezno kod oba partnera, s tim da kod muškaraca lečenje traje 7 dana.

Sifilis je polno prenosiva infekcija izazvana bakterijom Treponema pallidum, koja ako se ne leči, može izazvati opasna oštećenja nervnog sistema, srca ili mozga i na kraju čak dovesti do smrti. Prenošenje bakterije sifilisa se uglavnom dešava tokom seksualnog odnosa, mada se takođe može preneti korišćenjem šprica sa iglom koji je prethodno koristila inficirana osoba. Trudnica sa sifilisom može preneti infekciju preko placente na bebu u bilo kom trenutku za vreme trudnoće i porođaja (kongenitalni sifilis). Sifilis se ne može preneti korišćenjem WC šolje, hvatanjem za kvaku na vratima, plivanjem u bazenu, u toploj kupki, deljenjem iste odeće, ili preko pribora za jelo. Sifilis se razvija u četiri stadijuma, pri čemu svaki ima različite simptome. Terapiju predstavljaju penicilini ali je od presudne važnosti započinjanje terapije na vreme.

Gonoreja je seksualno prenosiva infekcija uzrokovana bakterijom Neisseria gonorrhoae. Kao i većina polnih bolesti, prenosi se putem seksualnog kontakta. Vrlo lako se prenosi od jedne osobe drugoj, što je razlog zašto gonoreja ima visok procenat novozaraženih. Nažalost, nove generacije bakterije koja izaziva gonoreju postaju teže za lečenje, budući da se adaptiraju i postaju imune na antibiotike. Ponekad se gonoreja pogrešno dijagnostikuje kao hlamidija, zbog sličnih simptoma, koji su blagi i skoro neprimetni. Lečenje gonoreje je uglavnom prilično jednostavno. Ako se ne leči, kod žena se može razviti bolest upale karlice a kod muškaraca epididimis koji dovode do neplodnosti.

Danas se većina ovih PPB uspešno leči, a i načini prevencije su efikasni. Najvećem riziku su izloženi mladi između 16 i 26 godina, pre svega zbog češćeg menjanja seksualnog partnera, kao i nedovoljnog znanja o PPB. Treba napomenuti da se sve više sreće izvestan broj mikroorganizama, koji zahvaljujući promeni u strukturi i fiziologiji postaju rezistentni na lekove.

Simptomi polno prenosivih bolesti mogu da izostanu mesecima ili čak godinama. Jedini siguran način da se uverite da li ste zaraženi nekom od polnih bolesti jeste da posetite lekara i da se testirate. Većina polnih bolesti je izlečiva, i to jako brzo ako se sa lečenjem počne blagovremeno.

Jedinica za farmakoinformatiku