Bifosfonati su lekovi koji usporavaju gubitak koštane mase i time smanjuju rizik od preloma kostiju. Ovi lekovi imaju specifičnu i slabu resorpciju i zato je vrlo važno pridržavati se određenih saveta vezanih za njihov način upotrebe.

  • Lek iz grupe bifosfonata uzimajte uvek u isto vreme (isti dan u mesecu- ako ga pijete mesečno, istog dana u nedelji-ako ga pijete nedeljno, isto vreme u toku dana), najbolje ujutru čim ustanete;
  • Lek popijte sa punom čašom vode (180-240ml). Progutajte tabletu celu bez žvakanja i otapanja u ustima;
  • Nakon uzimanja leka potrebno je biti u sedećem ili stojećem položaju a najbolje je biti narednih 60 min u pokretu (lagana šetnja). Ovim se sprečava eventualno oštećenje jednjaka (ezofagitis, ezofagealni ulkusi i lezije) do kojeg mogu dovesti bifosfonati;
  • Sačekajte da prođe najmanje 60 min pre nego što pojedete ili popijete svoj prvi obrok ili neki drugi lek;
  • Dijetetske suplemente koji sadrže kalcijum, gvožđe, vitamine i minerale kao i antacide koji su soli magnezijuma i aluminijuma, pa čak i mineralnu vodu i mlečne proizvode (jogurt, mleko, sir) trebalo bi izbegavati 60 min od kako ste popili neki od bifosfonata.

Budući da je osteoporozu teško izlečiti, preventivno ponašanje je od presudne važnosti. Ishrana, način života,  pravovremeno otkrivanje bolesti i početak lečenja, temelj su uspešne prevencije i lečenja osteoporoze.

Jedinica za farmakoinformatiku