Dobro je poznato da su stanja prehlade i gripa izazvana brojnim virusima i da su znatno češća u zimskom periodu. Razlozi za to su mnogobrojni.

Više vremena provodimo u zatvorenim, neprovetrenim prostorijama i tako razmenjujemo viruse. Spoljašnja niska temperatura olakšava virusima da prodru u organizam kroz nosnu sluznicu ili preko usne duplje. U Apoteci Niš možete dobiti savet i odgovarajuću simptomatsku terapiju za prehladu i grip,a u ovom tekstu ćete se upoznati sa razlikama između gripa i prehlade.

 GRIPPREHLADA
pojava simptomanaglapostupna
temperaturaobično DA i to visoka i uporna preko 38ºCobično NE
bolovi u mišićima i zglobovimaDA i to izraženiobično NE ili blagi
glavoboljaDAobično NE ili blaga
bol u grlučesto DAčesto DA
začepljen nosčesto DADA obavezno
trajanje simptomačak 2 nedelje i duženedelju dana
kašalj, upala uva, pneumonijačeste komplikacijeretko

Kod male dece obolele od gripa temperatura je najčešće znatno viša nego kod obolelih odraslih. Simptomi gripa se obično povlače nakon 5-6 dana, ali se umor i malaksalost osećaju čak i 2 nedelje posle preležanog gripa. Za grip je karakteristična izrazita mijalgija (bol u mišićima), artralgija (bol u zglobovima) i glavobolja. Začepljen nos, kašalj i sinuzitis su česti ali ne i obavezni pratioci gripa, dok su kod prehlade obavezni simptomi. I prehlada i grip se mogu iskomplikovati infekcijom sinusa – sinuzitisom koji je praćen bolovima u predelu jagodica i čela koji se pogoršavaju pri pokretima glave. Često se dešava, naročito kod mlađe dece da se prehlade ili grip iskomplikuju upalom uva. Ni pneumonije nisu retka komplikacija virusnih infekcija. Sve su to stanja kada se morate obratiti lekaru.

Važno je za pacijente sa narušenim imunim sistemom ( pacijenti sa hroničnim bolestima) da se na vreme obrate lekaru i poštuju dobijene savete . Ključno je odmarati organizam, hidrirati ga limunadom, čajevima, supom, izolovati se od ostalih ukućana ako ste već oboleli od gripa ili prehlade.

A da bi izbegli viruse neophodno je redovno prati rukeizbegavati skupove u zatvorenim prostorimaredovno provetravati prostorije u kojima boraviteuzimati redovne i zdrave obroke i dovoljno spavati.

Za sve pacijente sa hroničnim oboljenjima preporučuje se vakcinacija protiv gripa!

Jedinica za farmakoinformatiku