AU NIŠ
Korpa

Saveti za decu i mlade RSS Feed

2023 Polno prenosive bolesti
AU Niš 0 947
Polno prenosive bolesti ( PPB) jedna su od najčešćih oboljenja danas. Do skoro su se ove bolesti nazivale veneričnim bolestima što je mnoge asociralo na gonoreju ili sifilis. Zapravo postoji više od 20 polno prenosivih bolesti, a mnoge su epidemijski..
2023 Energetska pića – rizik po zdravlje?
AU Niš 0 4318
Energetska pića (EP) se promovišu kao proizvodi koji pružaju dodatnu energiju, povećavaju budnost i poboljšavaju fizičke i mentalne sposobnosti. Proizvođači koriste agresivne marketinške metode usmerene pre svega ka tinejdžerima i mladima, koji u vel..
2023 Alkoholizam
AU Niš 0 759
Reč "alkohol" je arapskog porekla, "al-kohl" znači vrlo fin. Međutim, proizvodnja alkohola postojala je mnogo pre nastanka arapske kulture. Najraniji poznati pisani zakon o alkoholu je Hamurabijev zakonik iz Vavilona (2000 godina pre n. e.). Njime je..
2023 Celijakija
AU Niš 0 724
Celijačna bolest, glutenska enteropatija, glutenska intolerancija, nefrotski-celijačni spru su sve sinonimi kojima nazivamo hronično doživotno gastroenterološko oboljenje koje je u čak 85% slučajeva neprepoznato. Naziv celijakija potiče od grčke reči..
2023 Mršavljenje
AU Niš 0 176
Gojaznost je postala bolest modernog čoveka. Tokom evolucije ljudsko telo se najčešće razvijalo u uslovima oskudice hrane. Tokom praistorije, starog doba pa sve do dvadesetog veka čovek je iskorišćavao masnoće deponovane u telu da bi se održao u živo..
2023 Probiotici i prebiotici
AU Niš 0 826
Termin probiotik prvi put je upotrebljen 1953 godine. Po definiciji SZO probiotici su živi mikroorganizmi koji kada se primene u određenoj količini obezbeđuju poboljšanje zdravlja domaćina.Početkom 20-og veka pripisivano im je da poboljšavaju mikrobi..
Prikazuje se 1 do 6 od 9 (2 strana)