Upozorenja o štetnim efektima sunčanja su na svakom koraku, a vrlo malo pažnje posvećeno je „veštačkom sunčanju”, koje kako navode istraživanja nosi još veći rizik po zdravlje. Broj obolelih od raka kože udvostručava se svakih 15 do 20 godina, a „veštačko sunčanje” povećava za 75 % opasnost od raka kože kod osoba mlađih od 35 godina. Melanomi se javljaju samo kod 4-5% od ukupnog broja obolelih od raka, ali su uzrok čak 71-80% smrtnosti. Posebno zabrinjava porast obolelih od melanoma među mladima i decom, koji je zapažen u nedavnim studijama!!!!

Solarijumi su ozbiljna opasnost.

Razlika između UV zračenja koje emituju lampe u solarijumu i onog koje dolazi od sunca je i u tipu i intenzitetu. Solarijumi proizvode koncentrovane doze UV zračenja koje mogu da budu i do pet puta jače od sunčevih u letnje podne. Ovo zračenje bi moglo da se opiše indeksom zračenja preko 60 (UV indeks preko 60).

Neznanje i zablude vezane za upotrebu solarijuma posebno su opasne, jer to koriste proizvođači solarijuma i kozmetički saloni da promovišu slobodu izbora načina sunčanja i pozitivne efekte solarijuma ne samo na atraktivan izgled već i na zdravlje.

Mnogi kao razlog odlaska u solarijum navode poboljšanje izgleda, lečenje depresije, sniženje krvnog pritiska, smanjenje rizika od nekih bolesti ... Odlazak u solarijum kao priprema za letovanje je jedna od najčešćih i najraširenijih zabluda. Boja koja se dobije na suncu (kao odbrana kože od UV-A i UV-B zraka) obezbeđuje zaštitu kao krema sa zaštitnim faktorom 4, a ona koja se dobije u solarijumu nudi manju zaštitu.Stručnjaci upozoravaju na kontrole koje ukazuju da skoro svaki sedmi ležaj u solarijumima ne ispunjava norme koje se odnose na ultravioletno zračenje.

Međunarodna agencija za istraživanje malignih bolesti (International Agency for Research on Cancer), svrstala je zračenje iz solarijuma i UV-lampi u kategoriju 2A kancerogenih agenasa. Iako postoji zabrana reklamiranja drugih kancerogena, kao što je duvan, mlađima od 18 godina, takva zabrana za reklamiranje korišćenja solarijuma ili UV-lampi još uvek ne postoji! Mnogi adolescenti koji redovno koriste solarijume teško mogu da prekinu naviku, jer UV zračenje predstavlja stimulus za oslobađanje endorfina – hormona sreće. Kod takvih osoba utvrđeno je postojanje poremećaja ponašanja vezanog za oslobađanje određenih supstanci izazvanog UV zračenjem.

Na predlog SZO (Svetska zdravstvena organizacija) sve je veći broj zemalja koje su usvojile zakone koji zabranjuju sunčanje u solarijumu osobama mladjim od 18 godina.

Solarijume ne bi trebalo da koriste:

  • Osobe mlađe od 18 godina
  • Osobe sa fototipom kože 1 i 2
  • Osobe sa puno mladeža
  • Osobe sklone pojavi fleka i pega
  • Osobe koje su već imale opekotine od sunca
  • Osobe sa pro-malignim i malignim promenama kože
  • Osobe koje piju fotosenzibilne lekove.

Jedinica za farmakoinformatiku