Svetski dan srca obeležava se od 2000.-e godine. Tog dana posebno se skreće pažnja javnosti na vodeći uzrok smrti na svetu ( kardiovaskularne bolesti). Statistika je neumoljiva - čak 17,1 miliona smrti godišnje. Potresan je podatak da je 80% tih smrti moglo biti sprečeno izbegavanjem faktora rizika. Od ove godine Svetski dan srca biće obeležavan 29.-og septembra. Organizovaće se javni govori i pregledi, šetnje i trke, koncerti i sportski događaji. “Put do zdravog srca“ je slogan ovogodišnjeg obeležavanja.

Kardiovaskularne bolesti su uzrok 29% svih smrti na svetu godišnje, što ih čini „ubicom br.1“. Kardiovaskularne bolesti, karcinom, hronične respiratorne bolesti i dijabetes ubrajaju se u ne zarazne bolesti koje odnose najviše života, pa je hitan plan njihove prevencije. Ove godine akcenat nije samo na društvu već i pojedincu, tj. edukaciji pojedinca da prepozna faktore rizika i odupre im se, i tako smanji sopstveni rizik i rizik svoje porodice.

Evo nekoliko dobro poznatih i naizgled jednostavnih saveta koji će Vam pomoći u prevenciji i kontroli KVB (kardiovaskularnih bolesti):

Zabranite pušenje u Vašoj kući. Prekinite da pušite i time poboljšajte svoje i zdravlje svoje dece. Posle samo godinu dana od prestanka pušenja rizik od KVB smanji se za 50%. Posle 15 godina rizik je isti kao da nikada niste pušili.

Hranite se zdravo. Potrudite se da unosite sveže voće i povrće, da imate najmanje 5 obroka dnevno, da što manje unosite složene šećere i prerađenu hranu.

Budite aktivni. Ograničite vreme provedeno ispred TV-a. Provodite vreme u prirodi u igri sa svojom decom. Kad god je to moguće umesto automobila koristite bicikl ili pešačite.

Upoznajte svoje brojeve Posetite lekara i upoznajte se sa visinom svog krvnog pritiska, nivoom holesterola i glukoze u krvi, obimom struka i indeksom telesne mase (BMI). Jednom kad postanete svesni rizika po svoje zdravlje bićete spremni da sprovedete plan koji će ih smanjiti.

Ne mogu se svi infarkti miokarda i moždani udari sprečiti, pa je zato potrebno znati šta činiti ako se tako nešto desi u Vašem domu.Ako sumnjate da se nekome u Vašoj porodici dešava infarkt miokarda ili moždani udar treba da hitno pozovete hitnu pomoć.