Vaši glave su sitni insekti (2-3mm), paraziti koji žive isključivo na vlasištu čoveka. Veličine susamovig semena, na svakoj od 6 nogu imaju kuku kojom se čvrsto prikače uz vlas. Providne su i zbog toga teško uočljive u kosi, a kada se nahrane krvlju postaju tamno braon. Hrane se ljudskom krvlju iz kože glave do četiri puta dnevno. Grizu kožu glave i pri tome ubrizgavaju svoju salivu. Ovo izaziva iritaciju i svrab.

Ženka vaši živi između 2 i 3 meseca i izlegne 10-ak jajašaca (gnjida) dnevno, što prosečno bude 200-300 jajašaca u toku života. Vaš izlegne jajašca uz samu površinu glave, najviše iza ušiju i na potiljku, gde je najtoplije i najvlažnije. Posle 2 nedelje jajašca (gnjide) su spremne da polažu svoja jajašca.

Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti živi pokretni paraziti ili što je mnogo češće, samo gnjide. Gnjide su sitna, oko 1 mm velika, jajašca čvrsto prilepljena uz kosu tako da se lako razlikuju od peruti. Za razliku od peruti koja se lako skida, gnjide ne silaze same sa glave. Njih je potrebno jednu po jednu tretirati.Što pre uočite vašljivost, lakše ćete se izboriti sa gnjidama.

Vaš koja živi na vlasištu bezopasan je nametnik, ne prenosi nikakve bolesti, ali kako je vašljivost glave redovno praćena svrabom, čovek se češe pa na koži nastaju ogrebotine koje se mogu inficirati.

Vaši se prenose sa čoveka na čoveka direktnim kontaktom glava, preko šalova, kapa, peškira, češljeva...Vaš ne može da preživi duže od 2-3 dana van čovekovog vlasišta. Važno je znati da se gnjide ne prenose, već samo vaši, jer gnjide ne mogu da se kreću. Vaši vole kolektive, posebno dečije, pa ih zato najčešće i ima u vrtićima i školama. Smatra se da učestali kontakti, pogotovo među decom, verovatno doprinose širenju vaši, jer se tako povećava mogućnost njihovog prenošenja.

Ako se u porodici ili kolektivu (dečji vrtić, škola) otkrije da neko ima vaši, preporučuje se tretman svih članova porodice ili kolektiva, i to istovremeno. Ako pri pregledu promakne i jedna jedina vašljiva glava, što se može dogoditi ako je neko tek nedavno infestiran vaškama pa ih ima malo, postoji opasnost da se s te osobe paraziti ponovo rašire na druge. Zbog toga je potrebno sredstvima protiv vaši tretirati sve članove porodice i kolektiva, a ne samo one za koje je vidljivo da na glavi imaju žive organizme. U porodici u kojoj su se pojavile vaši, potrebno je nakon tretiranja glave svih ukućana oprati svu posteljinu, ćebad, peškire, odeću koja se oblači preko glave kao i sve pokrivače za glavu (pogotovo vunene kape). Isti postupak (pranje posteljine) treba ponoviti ako su se vaši pojavile u dečjim vrtićima ili jaslicama.Predmeti koji ne mogu da se kuvaju mogu da se zamrznu (češalj). Stvari koje ne mogu ni da se otkuvaju, ni zamrznu, stave se u plastičnu kesu, vežu i ostave da stoje barem deset dana (ako vaške ne mogu da sisaju krv – umreće od gladi).

Preparati protiv vašljivosti su do skoro bili isključivo insekticidi – pedikulocidi (permetrin, tetrametrin, lindan...) u obliku losiona, praška ili šampona. Ako na vlasištu postoji inficirana ranica, može doći do resorpcije pedikulocida. Vaši su čak razvile toleranciju na neke od pedikulocida. U novije vreme pojavili su se preparati koji utiču na metabolizam vaši bez štetnog dejstva na vlasište. Nove formule sa mineralnim uljem i dimetikonom, pružaju dvostruko mehaničko dejstvo koje podrazumeva dehidrataciju i gušenje i vaški i njihovih jaja. Mineralno ulje rastvara voštani sloj koji štiti vaške i njihova jaja. Ovo dovodi do isparavanja tečnosti i dehidratacije. Dimetikon blokira traheje i ulaz u traheju vaški, zbog čega one ne mogu da se oslobode CO2, što dovodi do gušenja. Prisutan je isključivo mehanički mehanizam dejstva i zbog toga vaške ne mogu da razviju rezistenciju na sastojke. Neophodno je postupiti po uputstvu koje je priloženo uz sam preparat, a kosa se može natopiti rastvorom sirćeta i raščešljavati gustim češljem. Cilj je odstraniti i poslednju gnjidu, kako ona ne bi izrasla u vaš i ostavila za sobom nove bebe vaši. Kiselina odlepljuje čvrsto zalepljenu gnjidu od vlasi i ona se lako iščešlja. Na tržištu postoje i električni češljevi koji odstranjuju odrasle gnjide i vaši, pa se svakodnevnim iščešljavanjem može sprečiti ponovna infestacija vašima.

Odstranjivanje vaši ogroman je posao. Odgovornost je na porodici. Ni lekar ni epidemiolog, ni glavna sestra ni vaspitačica u vrtiću, ni učiteljica u školi ne mogu Vas rešiti vaši. To morate uraditi sami a svaka informacija na tu temu može Vam pomoći.

Jedinica za farmakoinformatiku